top of page

Net als vogels hebben de producten met veren van tijd tot tijd wat liefde en verzorging nodig. Hier zijn wat tips om ervoor te zorgen dat je jarenlang van de veren kunt blijven genieten:

Kreukels

In de natuur verwisselen vogels ieder jaar hun veren om zo beschadigde veren te vervangen. Voor de Mythic Wings is dit helaas niet mogelijk. Gelukkig zijn veren over het algemeen zeer bestendig. Toch zal je na veelvuldig gebruik merken dat de veren wat kreukels kunnen krijgen. Een effectieve manier om dit te herstellen is door ze een stoombad te geven. Kook water in een pannetje en houd de veren een paar seconden in de stoom. De vocht en hitte zorgen ervoor dat de veren vanzelf weer recht trekken. Soms hebben ze een beetje hulp nodig, veeg dan voorzichtig met je vingers vanaf de schacht naar de randen. Wees hierbij voorzichtig dat de schacht van de veer niet knakt.

Scheuren in de vlag

In de natuur houden vogels hun veren vettig met behulp van klieren aan de basis van de veren. Deze oliën zorgen ervoor dat de baarden aan elkaar gekleeft blijven. Zodra de veren deze verzorging niet meer krijgen, zal de vettigheid na verloop van tijd minder worden. Dit kan leiden tot scheuren in de vlag waar de zogenaamde baarden, de dunne haartjes, los van elkaar komen.

Door de veren te strelen vanaf de schacht met de vlag tussen duim en wijsvinger, lukt het meestal om de baarden weer aan elkaar te hechten. Soms is dit niet genoeg. Haal in dat geval je vinger langs de buitenrand van je neusvleugels, het beetje huidvet helpt om de baarden weer vettig te maken en aan elkaar te hechten. 

Ongedierte

Het komt niet vaak voor, maar is toch belangrijk om rekening mee te houden. De meest voorkomende ongediertes die veren aantasten zijn veerluizen. Ze zijn klein en soms moeilijk te zien, maar kunnen grote schade toebrengen. Het grootste risico ontstaat wanneer je nieuwe veren in huis haalt. Veerluizen kunnen namelijk zowel op levende vogels als losse veren zitten. Een effectieve methode om ze te weren is door alle veren eerst in te vriezen en je verzameling daarna af en toe te controleren. Voor alle Mythic Wings is dit al gedaan, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Mythic Wings
bottom of page